top of page
IMG_0160.JPG

Karen Vandelaer (°1987) is een jonge vrouw, die trots is op haar Limburgse roots. Samen met Tom, Klaas (°2016), Saar (°2018) en Fien (°2021) woont ze in het gezellige en oude stadje, Diest (B). Vanuit hun terras kan je met de glijbaan zo de tuin in roetsjen. 

Karen maakt haar ontwerpen het liefst aan de houten keukentafel of in de zetel onder een dekentje, waar de uren voorbij vliegen.

Naast illustreren houdt Karen ook erg van haar job als tekenleerkracht, warme zomers, dansen met haar kindjes, ice tea en weekendjes weg met vrienden.

Wil je graag meer weten? Ontdek hieronder hoe alles begon...

Hoe alles begon...

Karen groeide op in een warm gezin in Kermt (België). De koelste en vochtigste plek in het huis, het atelier van haar vader, was ook de plek waar ze het meeste vertroefde in haar jeugdjaren. Na school reed ze samen met haar vader achterop de fiets naar de tekenles, waar haar vader ook haar tekenmeester was.

 

Studies

Na een tweetal jaren zwoegen en zweten in de middelbare school, kwam Karen in de kunstschool, PIKOH, terecht. Hier volgde ze Algemene Beeldende Vorming en nadien Beeldende Vorming. Het leek alsof alles op zijn plaats viel. Hier kon ze zichzelf zijn. Een wereld ging voor haar open..

In 2005 vervolgde ze haar creatieve studies op de PHL Hogeschool in Hasselt. 2009 was het jaar dat ze afstudeerde als master 'Grafisch Ontwerp' met als specialisatie 'Illustratie'. Door deze studies heeft Karen een grote liefde voor het illustreren ontwikkeld, die haar niet meer los laat.

Toen Karens klasgenoten hun studententijd achter zich lieten, sloot Karen haar studies af met een jaar 'Specifieke Lerarenopleiding Beeldende Kunst' , om haar kennis later aan anderen door te geven.

Academie

Al vlug vond Karen werk als tekenleerkracht in de academie en zo ging ze haar eigen vader achterna.

Nu nog steeds geeft Karen met al haar enthousiasme tekenles bij KNST.Beeld Hasselt en G.C. Tentakel, Zonhoven. Wekelijks leert ze kinderen en jongeren de technieken van het schilderen, kleien, vetkrijten en kleuren bij.

Stempels

Op 28 februari 2011, een dag die haar leven helemaal zou veranderen, postte Karen haar eerste stempel die ze uitsneed met linomesjes. ‘Doe er iets mee’, hoorde ze hier en daar, en dat deed ze: 'Ik ga stempels maken om anderen gelukkig te maken', zei ze tegen haar moeder.

Wat begon als een klein stempelwinkeltje, groeide uit tot een heus ‘stempelbedrijf’. Bestellingen kwamen over heel Europa en in haar vrije uurtjes sneed Karen er op los. Drie jaar later was de stempelshop zo’n succes dat Karen in haar eentje de honderden mailtjes niet meer beantwoord kreeg. In deze periode ontmoette ze ook haar vriend en moest Karen belangrijke knopen doorhakken. Karen besloot om enkel nog stempels te maken voor klanten die een geboortekaartje bij haar bestelden of creatievelingen die wilden ruilen. Intussen begon Karen een nauwe samenwerking met een lokaal bedrijf die haar ontwerpen uitsnijdt. Tot op heden wordt Karen nog altijd herkent als ‘die van de stempels’. En dat doet haar altijd een beetje blozen.

 

Geboortekaartjes

Als je kleine Karen vroeg wat ze later wilde worden, dan was het ‘mama’. Omdat Karen in 2011 zelf nog geen kinderen had, maar boordevol ideeën zat voor het ontwerpen van geboortekaartjes, startte Karen met een reeks 'retro geboortekaartjes' op haar blog. In 2014 kwam daar een reeks 'dieren geboortekaartjes' bij, die later nog aangevuld werd. Door haar illustratieve achtergrond zijn deze kaartjesreeksen ‘net iets anders’ dan de gebruikelijke geboorte kaartjes. Naast deze twee reeksen startte Karen ook met 'geboortekaartjes op maat'.

 

Karen zit niet stil en staat open voor de zotste dingen! Heb jij een maf idee, een origineel project of een samenwerking met Karen in gedachte? Laat dan zeker een berichtje achter!

bottom of page