top of page

5 stappen naar een goede voornaam

Eén van de moeilijkste keuzes die je moet maken als je zwanger bent, is een voornaam kiezen. Vooral omdat je die niet alleen kiest, maar met twee. En vaak hebben we een andere voorkeur dan onze partner. Voor mij voelt het altijd als een grote opluchting, als dé naam gevonden is.


Als leerkracht – en dus wat beroepsmisvorming - ging mijn voorkeur naar een naam die je gemakkelijk kon schrijven en uitspreken. Onze eerstgeborene heet ‘Klaas’. Deze naam stelde ik voor en mijn man vond hem direct goed. Zo snel en simpel ging het. Bij onze eerste dochter hebben we lang getwijfeld. De andere naam op ons lijstje was een hele populaire naam. Misschien zou ze dan haar naam moeten delen in de klas? Dus zij kreeg de naam ‘Saar’. Ik vind deze naam voor haar nog altijd een perfecte match! Voor onze tweede dochter hadden we de namenknoop na enkele maanden zoeken doorgehakt. Tot dat mijn man de naam na enkele weken niet meer geschikt vond. Onze zoektocht kon opnieuw beginnen, al waren we het er snel mee eens dat het ‘Fien’ zou worden.


Graag geef ik jullie wat hulpmiddeltjes mee, waar wij ook gebruik van maakten!


1. Maak een lijstje en begin op tijd

Hou de potentiële namen bij op een lijstje. Hoor je plots een leuke naam op tv of lees je een toffe naam op het internet, dan schrijf je die gemakkelijk bij op de namenlijst. Een naam waar ik gisteren van overtuigd was, vind ik vandaag misschien niks meer. Schrappen in het lijstje mag dus ook!


2. Ga gericht opzoek naar een naam

Stuit je niet toevallig op een mooie naam? Dan kan je gericht opzoek gaan. Op het internet vind je oneindig veel pagina’s met lijstjes, waar je urenlang zoet mee bent. Het is dan gemakkelijk als je al een ‘doel’ voor ogen hebt:

- Denk je voor een lange of een korte naam?

- Hoor je graag een naam in een andere taal of gaat je voorkeur naar iets Nederlands gesproken?

- Denk je aan een naam die je in alle landen kan uitspreken?

- Wil je een populaire naam of eerder een naam die niet zo vaak voorkomt?

- Ga je voor klassiek of modern?

- Wil je hem koppelen aan de naam van een familielid, bijvoorbeeld aan een grootouder?

- Past hij bij de rest van je kroost?


3. Zie je het bos door de bomen niet meer? Er is hulp onderweg!


NamesILike: Moet het snel gaan of heb je weinig tijd om uren te zoeken, dan is de website ‘Names I Like’ iets voor jou! De website werkt met een algoritme dat, als je 20 keer een mooie naam uit 4 opties aanklikt, je op het einde van de rit een lijst krijgt met 30 ideale namen. Gemakkelijk en snel!


Kinder app: Je krijgt een hoop namen te zien, die je kan ‘liken’ of ‘swipen’. Jouw partner doet hetzelfde met deze namenlijst. Op het einde krijgen jullie een shortlist van namen die jullie beiden leuk vinden. Neem een kijkje!


Kind & gezin website: De website van Kind & gezin wil je ook graag een handje helpen. Je kan een begin- of een eindletter toekennen of zeggen uit hoeveel letters de naam mag bestaan. Ben je opzoek naar een naam die haast niemand heeft? Dan is deze website ook erg geschikt om te zoeken!


Mama Baas Namentool: Mama Baas ontwikkelde ook een namentool, waarbij je een voorkeur kan geven voor een eerste letter, een laatste letter en een extra toevoeging aan de naam (bijvoorbeeld: ‘mar’). Daarnaast kan je kiezen voor de populariteit en de lengte. Tenslotte kan je bij de gekozen naam de betekenis lezen en soms staat er wel een extraatje, zoals een liedje, bij. Scrol je helemaal naar beneden, dan vind je daar de TOP 10 namen van het moment.


4. Gaan jullie voor een populaire naam?

Wil je even uit nieuwsgierigheid testen hoe vaak jullie naam dit jaar al gekozen werd? Gebruik dan de website van Kind & Gezin. Kwam jullie naam al meer dan 150 keer voor, dan mogen jullie er van uit gaan dat hij heel populair is.


5. Vergeet niet; een moeilijke spelling of uitspraak kan irriteren op lange termijn

Houden jullie van speciale namen? Een gewone naam kan je ook altijd op een speciale manier schrijven. Zo kan je ‘Nina’ ook schrijven als ‘Nyna’ of ‘Maurice’ kan ‘Morris’ worden. Anderzijds kan een gewone naam soms ook spellingsmoeilijkheden geven. Denk maar aan: ‘Lukas’ of ‘Lucas’.


Wij vonden ‘Lieselot’ wel iets hebben, maar schrijf je dat dan als ‘Lieselot’, ‘Liezelot’ of ‘Liselotte’? Samen met een achternaam die we altijd moeten spellen, viel deze naam dus af.


Vinden jullie het niet erg als anderen even moeten nadenken hoe ze een naam uitspreken of schrijven? Dan kunnen jullie voor een bijzondere naam gaan, zoals Phlyn, Phlox, Ian of Niobe.


5. Matcht de voornaam ook met de achternaam?

Hebben jullie samen dé naam gevonden? Kijk dan even of hij ook matcht met de achternaam. Zo klinkt ‘Peeters Eli’ of ‘K. Bouter’ een beetje gek. Zeg de voor- en achternaam eens luidop na elkaar. Loopt het vlot in elkaar over?


Zijn jullie volledig overtuigd van jullie naamkeuze? Hou hem dan ook. Het maakt niet uit dat andere mensen in je omgeving hem niet zo mooi vinden. Het is immers jullie kindje! Veel succes.



____________________

Ben je nog opzoek naar een illustratief en origineel geboortekaartje?

Stuur me een mailtje, karenvandelaer@hotmail.com

Ik kijk al uit naar je ideetjes en onze samenwerking!

317 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page