Jullie hebben na lang zoeken eindelijk het geboortekaartje van jullie dromen gevonden. Nu vraagt de ontwerpster welke tekst jullie er graag op willen. Wat zet je eigenlijk allemaal op een geboortekaartje? Een gemakkelijke keuze is het niet. Hieronder krijg je een checklist, wat tips en inspiratie. Maar vergeet niet, niks moet, alles mag. Volg vooral jullie gevoel!
Checklist geboortekaartje: wat zet ik er op?
voorkant
de naam van je kindje
eventueel de geboortedatum
achterkant of binnenkant
de naam van je kindje: hier is ook plaats voor een tweede naam, een derde naam of een achternaam
lengte, tijd en gewicht
de namen van mama, papa, broertjes en zusjes
de namen van Meter(s) en Peter(s)
jullie adres en contactgegevens (g.s.m-nummers of emailadres)
cadeautip (pamperrekening, geboortelijst, kraamkost)
gedichtje of spreuk
babyfeestje
Laten we hier dieper op ingaan...
De naam van je kindje
Dit is het belangrijkste van het kaartje. Vooraan kiezen ouders meestal voor de voornaam, achteraan of binnenin is er plaats voor de volgende namen en de achternaam. De naam kan in het vet of in een ander lettertype staan, dan de rest van de tekst. Kijk ook zeker de spelling na!
Geboortedatum
Onder de naam staat meestal, iets kleiner, de geboortedatum. Het meest voorkomende zijn datums die geschreven worden als: '20 juni 2022'. Wordt jullie kindje in augustus geboren en vinden jullie 'augustus' een te lang woord? Dan kunnen jullie ook kiezen voor '20.08.2020'. Houden jullie net van woorden? Dan is 'twintig juli tweeduizendtwintig' misschien een optie.
Kunnen jullie niet goed kiezen? Kijk dan naar de stijl van jullie kaartje. Is het modern? Dan kiezen jullie ook best voor een korte, strakke datumvermelding.
TIP: Wordt jullie kindje in januari geboren? Vergeet dan zeker niet het nieuwe jaartal te noteren!
Lengte, tijd en gewicht
Vroeger stond dit standaard op een geboortekaartje. Nu kiezen ouders er soms voor om het niet te vermelden. Ik vind het gewoon leuk om te zien of het een groot of een klein kindje is en voor het kindje zelf is het ook een fijne herinnering. Maar of jullie deze gegevens er graag opzetten, is jullie keuze. Deze gegevens worden soms ook aangegeven met symbolen zoals het kaartje hieronder.
Mama, papa, broer en zus
Wie zijn de ouders? Om misverstanden te vermijden, vermelden jullie ook best jullie voor- en achternamen. Broertjes en zusjes worden nog al eens vergeten. Ook zij verdienen een belangrijke plaats op het kaartje. Mensen twijfelen er misschien aan hoe groot jullie gezin nu is. Hiermee is het direct duidelijk. Jullie bezoek zal ook sneller een cadeautje meenemen voor de andere kinderen.
Meter(s) en Peter(s)
De Meter(s) en Peter(s) krijgen ook een ereplaats op het kaartje. Vaak gaat het niet enkel over familieleden, soms kiezen ouders ook vrienden. Vergeet dus zeker niet hun achternamen te vermelden, zodat iedereen een idee krijgt wie de Meter(s) en Peter(s) nu net zijn. Voorafgaand aan het woord 'meter' of 'peter' kan er nog 'trots', 'stoer', 'lief' of 'cool' staan.
Adres en contactgegevens
Hebben jullie graag bezoek, maar niet onverwachts iemand aan je deur? Dan kunnen jullie dat hier vermelden. Meestal lees je op een geboortekaartje een kleine, grappige spreuk: 'Wil je teentjes komen tellen, vergeet dan niet even te bellen.' Of een kort zinnetje: 'Bezoek? Welkom na een seintje!'
Daaronder is er plaats voor jullie contactgegevens. Ze zijn niet zo belangrijk als de rest, dus de ontwerpster zet deze meestal in een kleiner lettertype. Mensen gebruiken jullie contactgegevens om jullie een kaartje toe te sturen of om je te bellen voor een bezoekje.
Wat zetten jullie op je kaartje in deze 'corona-periode'? Jullie kunnen altijd jullie gsm-nummer vermelden, om te videobellen of bezoek uitnodigen voor een raambezoekje.
Cadeautip
De meeste ouders kiezen een geboortelijst. Hierop staan practische zaken die de baby kan gebruiken en die het bezoek niet uit zichzelf zal kopen. Denk maar aan: een babyfoon, een matras, lakentjes, … . Je legt dit vast in een babywinkel of je stelt online (vb. bij 'Kleine Spruit' of 'Yes Baby') zelf een lijstje samen van producten uit verschillende winkels. Tenslotte kan je ook voor een duurzame lijst met tweedehands spulletjes kiezen bij Mic Mac Minuscule. Op deze manier ontvang je weinig kleertjes of bergen knuffels van bezoek. Probeer aan elk budget te denken; zet er zowel kleine én grote cadeautjes op.
Om mensen de vrijheid te geven, staat er op een geboortekaartje ook vaak een rekeningnummer. Je kan hierbij vermelden wat je met het geld gaat doen. Zo kan je sparen voor een bakfiets of een speeltoestel.
Hebben jullie echt alles al? Vermeld dan 'kraamkost' op het kaartje (= in plaats van cadeautjes neemt men versgemaakt eten mee).
Gedichtje, versje of inleidend tekstje
Als jullie voor een dubbel geboortekaartje kozen, is er op de linker binnenkant plaats voor een gedichtje of een spreuk. Dit kan ook een stukje uit een kinderboek zijn of een liedjestekst dat voor jullie speciaal is.
Kozen jullie voor een enkel kaartje? Dan kan je boven de naam kiezen voor een klein, begeleidend tekstje waarmee je jullie trots of liefde toont, zoals: 'welkom lieve jongen', 'Daar ben ik dan' of 'grote avonturen beginnen klein'.
Heeft jullie kindje een unisex naam? Dan is 'Hoera, een zoon' of 'Welkom klein zusje' wel fijn om verwarring te vermijden.
Babyborrel
Willen jullie liever niet te veel bezoek, maar wel een babyfeestje achteraf? Denk dan ook aan een bijhorend tekstje of kaartje hiervoor. Als jullie het tekstje rechtstreeks op het geboortekaartje zetten, moeten jullie geen extra kaartjes meer voorzien. Wel is iedereen dan direct uitgenodigd voor het feest. Met een apart kaartje kies je zelf wie er komt of niet.
Lay-Out
Hoe gaan jullie de tekst op het kaartje schikken? Sommige ouders laten enkele illustraties van de voorkant terugkomen op de achterkant of ze kiezen voor een volledig nieuwe illustratie. Anderen een gekleurde achtergrond die aansluit bij de kaart of kleur in de tekst. Tenslotte zijn er ook die voor een creatieve achterkant gaan, zoals het kaartje van Joris waarbij de ouders kozen voor een combinatie van lettertypes, schikkingen en achtergrondvlakken.
Proefdruk
Als het kaartje op punt staat, vragen jullie best eerst een proefdruk aan bij de drukker. Zo hebben jullie een idee hoe de kleuren overkomen op gedrukt papier. Vaak valt jullie oog bij een gedrukte versie ook beter op spelfouten of zien jullie goed of alles leesbaar is. Die zorgen willen jullie niet meer op het moment dat jullie kindje geboren is. Een proefdruk is meestal gratis, als je achteraf je kaartjes bij die drukker laat drukken.
Waar vinden jullie inspiratie voor een geboortekaartje?
Nog geen geboortekaartje gevonden? Welke stijl willen jullie uitgaan: klassiek, modern, retro, scandinavisch, … Neem eens een kijkje op www.karenvandelaer.be. Hier vinden jullie verschillende stijlen van geboortekaartjes en Karen illustreert ook kaartjes op maat.
Het vormt ook altijd een mooi geheel als jullie het kaartje en de doopsuiker op elkaar afstemmen.
____________________
Ben je nog opzoek naar een illustratief en origineel geboortekaartje?
Of wil je graag een geboortekaartje op maat?
Stuur me een mailtje, karenvandelaer@hotmail.com.
Ik kijk al uit naar je ideetjes en onze samenwerking!
Comments